Dag 11 Wolverine trail

Blijf op de hoogte en volg Bert

22 Juli 2016 | Verenigde Staten, Escalante

Donderdag 21 juli 2016 dag 11
Ok, we zijn weer onder elkaar. Het is 09.51 uur, 77 Fahrenheit en goed zicht. Deja Vu van Crosby Stills, Nash and Young op de achtergrond. Uitstekende omstandigheden voor de Wolverine trail, Upper Muley Twist en Waterpocket Fold overlook.
Wolverine is een prachtige rit door de wilderness van Utah. Hier krijg je het gevoel van afgelegenheid en eenzaamheid. Niet geheel zonder gevaar want help is never quick and may take some days. We hebben 20 liter water bij ons en Beef Jerky. We gaan eens kijken wat de 4wd opleiding heeft opgeleverd....
Nou het ging goed hoor, we zijn de Wolverine zonder kleerscheuren uitgekomen. Hier zijn de Navajo zandsteenformaties op zijn mooist. Onderweg veel Petrified Wood (versteend hout) gevonden. Versteend hout is een soort fossiel: het bestaat uit fossiel hout, waarin alle organische materialen zijn vervangen door mineralen (meestal silicaten, zoals kwarts), met behoud van de structuur van het hout. Het proces van verstening gebeurt onder de grond, wanneer een boom bedolven raakt onder sediment, en kan miljoenen jaren duren. Grondwater dat langzaam door de bodem sijpelt, zet mineralen af waar de lignine en cellulose wegrotten. Als de afzetting en rotting even snel gaan, blijft de vorm van de cellen behouden. De kleinste details kunnen worden vereeuwigd. Versteende jaarringen en verschillende weefsels kunnen tot op microscopisch niveau worden getraceerd. Versteend hout heeft een hardheid van 7 op de hardheidsschaal van Mohs, hetzelfde als kwarts.
De Upper Muley Twist skippen we omdat er water in de diepe tracks staat. Zekerheid voor alles. Keren nu om en rijden terug naar Escalante voor inkopen voor de avond-en ontbijtbbq.
Maurice keerde "straatje" in een smalle hoge wash en stond bijna droog met nog maar twee wielen op de "grond". Enfin, hij is er toch uitgekomen. Je kon nu mooi zien dat de Jeep definitely geen 4wd is. De voorwielen slipten lustig in het rond zonder vooruit te komen. Iets om rekening mee te houden. Annemiek: video's kunne helaas niet worden geupload door onbekende redenen.
Zojuist heerlijk biologisch en co2 neutraal gebbquud. We gaan vroeg op stok want morgen staat Peek-A-Boo en Spooky slot canyon op het programma.
Thomas en Maurice hebben vandaag zo'n 6 uur achter het stuur gezeten ! Echte diehards! Maar.... De uitzichten waren weer fabuleus!

• 22 Juli 2016 - 08:02

Aly:

Bert, dank voor ' je college' over versteend hout! Had je dat ook van te voren uitgezocht? Ik neem aan dat je nu je aandacht moet richten op alle mooie dingen die je ziet! Wat die 4wheeldrive betreft dat vraag ik nog wel een keer na. Maar goed dat jullie tot nu toe geen problemen hebben gehad, ook niet met de auto's!
    Even over hier: eergisteren was het zo warm dat op het werk ijsjes werden uitgedeeld! Gisteren hebben Percy en ik met twee mannen van HH tussen de middag hardgelopen in het Haagse Bos! Was wel kapot daarna. Zij hadden een ander tempo. Daarna werd er weer op ijs getracteerd t.g.v. Een verjaardag. Dus helemaal goed.
    Aly

• 22 Juli 2016 - 08:13

Tanja:

Ah Joline en Maurice, ik zie dat jullie een steen voor mij hebben gevonden ... hi hi

• 22 Juli 2016 - 20:59

Annemiek:

Ha familie De Bles, wat een mooi verhaal weer. Ik heb genoeg versteend hout gezien, maar de naam van deze trail komt mij niet bekend voor. Vandaag paard gereden met mijn nicht: rondje Leersumse veld. Ook mooi. Vannacht en vanmorgen kwam het weer met bakken uit de lucht, dus onderweg ook de nodige modderpoelen doorploegd. Op 1 paardenkracht gaat dat prima. Die benen houden gelukkig grip op de grond. Ook niet altijd trouwens. Jammer geen video's, maar we halen de schade wel in, Bert. Heel veel plezier en ik zie uit naar het verslag van morgen. Ben al in het ritme gekomen. Ga nu mijn eigen verslagen weer lezen en foto's deleten voor het nog te printen album(s). Heerlijk, ben ik ook weer even in USA sferen. En een heerlijke zwoele avond vanavond. Groeten Annemiek